JERRY JOSEPH AND THE STIFF BOYS – TICK

Artiest info
Website
facebook
Label: Dial Back Sound
Distr.: Sonic RendezVous

De 61-jarige Amerikaanse singer-songwriter en gitarist Jerry Joseph werd geboren in Los Angeles, Californië met zijn roots afkomstig uit Ierland, Syrië en Libanon. In zijn turbulente leven maakte hij kennis met criminaliteit en drugsverslavingen maar uiteindelijk kwam hij toch terug op het goede pad. Hij verhuisde enkele jaren geleden naar Portland in de staat Oregon in het noordwesten van de Verenigde Staten. In eigen land is hij een populaire live-performer die er meer dan 150 keer per jaar optreedt en er ook nu weer op tournee is samen met de hier nog maar pas gerecenseerde Zweedse debutanten ‘Dimpker Brothers’ in het voorprogramma. Daarnaast speelt hij ook vaak in andere delen van de wereld zoals in Afrika, Europa, het Midden-Oosten en Azië en hij geeft gitaar- en muziekles aan kansarme tieners in diverse conflictgebieden zoals Afghanistan en het Koerdische deel van Irak. Hij is dus duidelijk een man met het hart op de juiste plaats.

Al sinds begin jaren ’80 brengt Jerry Joseph zijn eigen albums op de markt, eerst in een groep die ‘Little Women’ heette, daarna vanaf 1996 met de band ‘The Jackmormons’ en sinds 2003 met de supergroep ‘Stockholm Syndrome’. Via een passage als cultfiguur in de ruigere punkmuziek kwam hij uiteindelijk als soloartiest terecht in de totaal andere wereld van alt.rock, Southern Rock, Americana- en countrymuziek. Voor zijn nieuwste album “Tick” kon hij net als bij zijn vorige album “A Beautiful Madness” uit 2020 rekenen op de hulp van de zogeheten gelegenheidsgroep ‘The Stiff Boys’ die eigenlijk bestaat uit zanger-gitarist Patterson Hood, gitarist Mike Cooley, toetsenist Jay Gonzalez en drummer Brad Morgan, zijnde de vijf leden van de Amerikaanse ‘Southern Rock’-groep “Drive-By Truckers’ uit Alabama.

De tien nummers op het album “Tick” werden allemaal door Jerry Joseph van teksten en muziek voorzien met uitzondering van het samen met Matt Patton gecomponeerde “The Mountain” en de song “Days Of Heaven” die samen met Patterson Hood werd geschreven en die u op de eerste video kunt beluisteren. In de tweede video kunt u deze Patterson Hood trouwens samen met Jerry Joseph aan het werk horen in een akoestische live-uitvoering van de albumtiteltrack “Tick”.

De subtitel van dit op “A Beautiful Madness” volgende album luidt ‘Demos, Outtakes & Live At The 40 Watt Club’. Dat is dan ook exact wat u wordt aangeboden in de tien nummers op deze plaat: demo-opnamen van “Tick” en “Sometimes A Great Notion”, outtakes die de vorige plaat niet haalden van de nummers “The Mountain”, “South Of South” en de ballad “Quiet” en de op 15 februari 2020 in ‘The 40 Watt Club’ in Athens, Georgia opgenomen live vertolkingen van de songs “Days Of Heaven”, “Bone Towers”, “San Acacia” met Schaefer Llana als harmony vocaliste, de anti-Trump-song “Sugar Smacks” en het racisme veroordelende “Dead Confederate” waarmee dit toch wel heel speciale album wordt afgesloten. ‘The Stiff Boys’ aka ‘Drive-By Truckers’ zorgden eveneens voor de instrumentale begeleiding van Jerry Joseph tijdens dit zeer dynamische live-optreden.

(Valsam)